2013-03-17 11:59:09

Stajnia jako hotel

Europa rewitalizuje nie tylko swoje dworki i pałace, ale również przystosowuje do nowych funkcjonalności dawne obiekty rolnicze. Studio Atelier Dane z Lizbony przekształciło prostą wiejską stajnię w atrakcyjne letnie siedlisko dla całej rodziny.

Architekci usunęli naturalny podział ścian istniejący w stajni, oddzielający poszczególne boksy, ale zachowali centralny korytarz, który ciągnie się poprzez całą długość budynku. 
 
- Obiekt zachowuje swoją oryginalną logikę i koncepcję, dokładnie ten sam centralny korytarz łączy kilka miejsc - powiedział projektant z Atleier Data. Budynek jest podzielony na pięć identycznej wielkości pomieszczeń, oddzielonych grubymi ścianami działowymi, które posiadają toalety, kominek i szafy.
 
Korytarz biegnie przez centrum każdego pokoju i może być zamknięty przy użyciu drewnianych drzwi z odsłoniętymi wzmocnieniami. Drewniane kratownice i belki stropowe są pomalowane na biało i są pozostawione jako element wystroju wnętrz w każdym gościnnym pokoju. Podłogi są wykonane z woskowanego betonu, oprócz kuchni i łazienki, gdzie architekci zdecydowali się zastosować kolorowe mozaiki.
 
- Zdecydowaliśmy się na trwałe i niewymagające  materiały, które pasują zarówno do starego budynku, jak i nowoczesnego wnętrza – stwierdza projektant z Atleier Data. Cztery pokoje są używane jako sypialnie. Wszystkie wnętrza zostały urządzone przez artystę João Mouro. Zamiast typowych frontowych drzwi, dom posiada 16 przeszklonych wejść i jest otwarty na wszystkich czterech stronach elewacji.
 
Projekt zrealizowany został w rozległej nieruchomości Sítio das Lezírias. Na jej terenie są obecnie zlokalizowane dwa budynki - dworek i stajnia. Rewitalizacja obiektu jest wynikiem pierwszej fazy szerokiej strategii, która ma na celu ożywić starą ziemię rolną, łącząc nowe metody rolnicze i nowy sposób życia. Na terenie, gdzie zlokalizowana jest stajnia-hotel, rzeka Sado była jednym z głównych czynników rozwoju gospodarczego obszaru. Ponadto rozległe obszary produkcji soli przyczyniały się do znacznego ożywienia regionu, a żyzna gleba wspomagała rolnictwo.