2009-11-30 23:58:52

Nietypowo otwierany piekarnik

To w nim upieczemy świątecznego makowca, urodzinowy tort, przygotujemy szaszłyki i pizzę lub przyrządzimy kurczaka z grilla. Bez niego kuchnia przestaje być… kuchnią, jest niekompletna i niefunkcjonalna. Jaki powinien być piekarnik, by spełnić wszystkie oczekiwania?

Gdy urządzamy czy planujemy kuchnię od podstaw, dobrym wyborem jest samodzielny piekarnik do zabudowy szeregowej (w ciągu szafek, pod blatem) lub zabudowy słupkowej w pionowym ciągu szafek. Nowoczesne piekarniki elektryczne spełniają wymogi nowych trendów w gotowaniu i idą w parze ze stylem życia toczącym się w i wokół nowoczesnej kuchni.

Piekarniki te oferują bogaty wachlarz funkcji, niedostępnych w tradycyjnych piekarnikach domowych. Grill, termoobieg, wykorzystanie pary, pieczenie w niskich temperaturach, rozmrażanie czy podtrzymanie dań w cieple to wygoda dla miłośników tradycyjnych potraw i eksperymentatorów – dla których korzystanie z nowoczesnych urządzeń jest zabawą. Dodatkowe funkcje proponowane przez producentów dają wachlarz nowych możliwości: inteligentny termostat, dzięki któremu piekarnik po nagrzaniu się do żądanej temperatury automatycznie przełączy się na ustawiony rodzaj grzania czy termosonda nadzorująca temperaturę wewnątrz pieczeni ułatwia zachowanie soczystego wnętrza pieczonego mięsa przy zachowaniu chrupiącej skórki. Niezaprzeczalnie wygodną nowością jest zastosowanie uderzenia pary podczas programów pieczenia chleba, rogalików czy mięsa, daje gwarancję równego zrumienienia i chrupiącej skórki a dodatkowo odświeży wczorajszy obiad.

Przy dzisiejszej dbałości o oszczędność energii zwrócono też uwagę na optymalne jej wykorzystanie, w automatyce pieczenia piekarnik wykorzystuje ciepło resztkowe do dopieczenia potrawy. Wysokie parametry techniczne piekarnika to dopiero połowa sukcesu gotowania i pieczenia, równie ważne jest jego umiejscowienie. W zestawie mebli Sztokholm zdecydowano się na montaż piekarnika na wysokości ok. 90 cm, co oznacza, że nareszcie nie trzeba się schylać – znika konieczność nadwyrężania kręgosłupa przy doglądaniu imieninowej szarlotki czy niedzielnego indyka. Względy funkcjonalne zadecydowały o umieszczeniu piekarnika tuż nad blatem. Największą ciekawość wzbudza jednak sposób otwierania drzwi piekarnika – w tym przypadku projektanci Mebel Rust zrezygnowali z tradycyjnego modelu góra–dół wybierając sposób bocznego otwarcia stosowanego w większości szafek. Dzięki temu umieszczanie i wyciąganie potraw staje się wygodniejsze, a doglądanie ciasta prostsze - wystarczy tylko uchylić drzwi. Jest to niewielkie udogodnienie, które czyni przygotowywanie smakowitych potraw jeszcze łatwiejszym.