2012-07-16

Warzelnia w Olsztynie

Osiedle Zatorze w Olsztynie. Zabytkowa warzelnia z XIX wieku. Już niedługo zakończy się modernizacja, a do użytku zostanie oddanych jedenaście lokali mieszkalnych i trzy usługowe.

Plany adaptacji wykonał architekt Piotr Zabiełło z Biura Projektowego Savoie.

 

O historii obiektu, oraz wykonanych pracach opowiedział nam pan Karol Giedryś, Kierownik Budowy, z ramienia firmy OPB Development.

 

Budynek powstał w 1881 roku, dobudowany do istniejących już wtedy budynków browarów i warzelni. Na początku była tu słodownia, a w małej przybudówce suszarnia słodu. Po latach świetności browar przeżył kryzys w okresie pierwszej wojny światowej. Gmina odkupiła browar po upadłości w 1931 roku. Następnie browar nabyli od gminy bracia Daum, a dzięki ich inwestycjom dobrze funkcjonował, aż do II Wojny Światowej. Skutki zniszczeń wojennych usunięto dopiero w 1963 roku, kiedy to browar wznowił działalność. W budynku słodowni urządzono magazyn słodu.

 

Aby zaadaptować budynek na potrzeby mieszkalno-usługowe wykonano we wnętrzach prace takie jak:
- zbicie tynków,
- wykonanie nowych tynków renowacyjnych,
- przebudowa pomieszczeń,
- wyburzenie niektórych ścian konstrukcyjnych,
- docieplenie ścian budynku od wewnątrz,
- docieplenie połaci dachu między krokwiami.

 

Prace wykonane od zewnątrz w ramach specjalnego programu konserwatorskiego to m.in.:
- restauracja dachu (zdjęcie i utylizacja azbestu, pokrycie dachówką ceramiczną esówką),
- wykonanie kominów z cegły ceramicznej w kształcie charakterystycznym dla okresu międzywojennego,
- zbicie tynków cementowych z elewacji,
- odkopanie ścian fundamentowych w celu osuszenia, zaizolowania przeciwwilgociowego i termicznego.

 

Ocieplenie ścian tego budynku od zewnątrz nie było możliwe ze względu na zabytkowy charakter odrestaurowanej elewacji. W takiej sytuacji należało wybrać jedną z metod docieplenia od wewnątrz i wykonawca zdecydował się na płyty YTONG MULTIPOR zgodnie z rekomendacją mykologa czyli specjalisty od grzybów. Mykolog podkreślał, że unikalna dyfuzyjność bloczków YTONG MULTIPOR zapobiegnie powstawaniu grzybów i pleśni, a także zapewni odpowiedni mikroklimat w pomieszczeniach. Również naturalne składniki, z których wyprodukowano ten materiał, czyli woda, piasek, wapno, utrudniają rozwój grzybów i pleśni.

 

Wykonawca rozważał też alternatywę - materiały z rdzeniem z pianek poliuretanowych, ale takie rozwiązanie odrzucono. Warstwa taka byłaby nieprzepuszczalna dla wilgoci co powodowało by jej wykraplanie. Natomiast YTONG MULTIPOR potrafi akumulować wilgoć w okresie zimowym, żeby oddać ją w okresie letnim.

 

Z punktu widzenia wykonawcy zaletą bloczków YTONG MULTIPOR jest także prosty montaż przy pomocy kleju i bardzo niska waga bloczka - praca jest dzięki temu lżejsza i szybsza.

 

W przypadku izolacji dachu wykorzystano 15 cm wełny mineralnej położone między krokwiami i dodatkowo ułożono poprzecznie kolejną warstwę 5 cm wełny, aby uniknąć mostków termicznych.

 

Prace rozpoczęto w marcu 2011 roku, a oddanie budynku do użytku zaplanowano na koniec lipca 2012 roku.

 

Dodatkowe informacje o inwestycji, oraz kontakt z Biurem Sprzedaży, znajdziemy na strona OPB Development. 

Warzelnia w Olsztynie

Get the Flash Player to see this player.

 

Karta inwestycji:

Czytaj także: